• Ha meglévő receptjeiben található liszteket szeretnénk zöldbanán liszttel kiváltani, a Yungas zöldbanán liszt-ből mindig, kb. 25%-al kevesebbet adagoljunk, mint amit az eddig használt liszteknél megszokott! Tehát, ha egy receptnél mondjuk 30 dkg liszt az előírás, akkor a gluténmentes zöldbanán lisztből 22,5 dkg elégséges ugyanolyan eredmény eléréséhez. Természetesen ettől ízlés szerint el lehet térni, annak megfelelően, hogy az adott receptet-szárazabbra, töményebbre, zsírosabbra, lazábbra, stb… szeretnénk készíteni.
  • Bizonyos recepteknél, amelyek hosszabb sütési időt igényelnek, (hogy a belsejük biztosan ne maradjon nyers), annak érdekében, hogy viszont a sütemények teteje pedig ne égjen meg, javasolt a sütési idő felénél -utolsó harmadánál a tepsit sütőpapírral lefedni. (A hőlégkeveréses sütőben, – hogy a levegő áramlásától ne mozduljon el, – célszerű egy megvizezett fa főzőkanalat keresztben ráhelyezni a sütőpapír tetejére.)
  • Jól keverjük össze a tészta alapanyagait, legyen szó akár a száraz, akár a nedves alapokról! Mindig a száraz edényben lévő anyaghoz adjuk hozzá a nedveset, folyamatos kevergetés mellett, különben a tészta csomósodni fog!

A szárazanyagokat célszerű egymással alaposan elkeverni, (Pl. Zöldbanán liszt, szódabikarbóna, fűszerek, száraz édesítő, maglisztek, stb.), a nedveseket ugyanígy, (pl. tojás, folyékony édesítő, kókusztej, folyékony zsír, banánpüré), egy másik tálban a csomósodás elkerülése végett. A kétféle alapot 2 lépésben keverjük egymással össze, mint a hagyományos piskótánál, a frissen facsart citromlevet pedig a legvégén, és aztán mielőbb betenni a sütőbe.

A frissen facsart citrom leve a szódabikarbónával, alap hozzávaló a receptek nagy részében, mint térfogatnövelő. A kifacsart citrom levét előre soha ne öntsük rá a szódabikarbónára, ügyeljünk rá, hogy mindig a műveletek legvégén adjuk hozzá a tésztákhoz, – majd amikor felhabzik, – gyorsan dolgozzunk vele, azonnal kanalazzuk formákba, és helyezzük mielőbb a sütőbe, a receptekben leírtak alapján.

  • Ha túlszáraz, tömör, csomós a tésztánk: Adjunk hozzá megfelelő mennyiségű zsiradékot, illetve folyadékot.
  • Ha túlfolyós/nedves: Adjunk hozzá áztatott chia magot, útifű maghéjat, ill. útifűmag lisztet.
  • Ha töredezik a tésztánk: Adjunk még tojást hozzá, ill. tojásfehérjét. Tojás érzékenység esetén, kis vízben áztatott, őrölt lenmaggal kiválthatjuk a tojásfehérjét, így „ragasztóként” alkalmazva a receptben.
  • Ha a méz besűrűsödött, egy állítsuk langyos vízbe, max. takarékon kevergessük pár percig és felolvad.
  • Ha elsóztuk az ételt egy késhegynyi szódabikarbónával, vagy reszelt tökkel javíthatunk rajta.
  • Könnyebben jön ki a sütőformából a kenyér, vagy sütemény, a sütést követően, ha előtte kizsírozzuk, és vékonyan, egyenletesen behintjük kókuszreszelékkel.

Yungas zöldbanán liszt kedvező áron. Rendeljen most!