Tulajdonságai: A zöldbanán fő tulajdonsága, hogy rezisztens keményítőt (RS) és nagy mennyiségben káliumot is tartalmaz, melyek tulajdonságait több kutatás igazolja. A rezisztens keményítők alapvető jellemzője más keményítőktől eltérően, hogy nem emésztődnek meg a vékonybélben. Az RS fő tulajdonsága, hogy a vastagbélben bomlik le, így felszívódása és az anyagcserére való hatása eltér a többi keményítő fajtáétól.

A YUNGAS zöldbanán liszt 100 g átlagos tápértékben 19,5g RS2-t, 1100 mg káliumot,123 mg magnéziumot és 8,5g rostot tartalmaz. A különleges alapanyag folyamatosan a tanulmányok fókuszában áll,alább felsoroljuk pár főbb jellemzőjét:

 

Különböző ételallergiákban és étel intoleranciákban szenvedők számára is fogyasztható: A YUNGAS zöldbanán liszt összetételében nem tartalmaz allergéneket,  A magas rosttartalmú, természeténél fogva is gluténmentes  lisztféle, fogyasztható különböző ételallergiában és étel intoleranciában szenvedők számára is. ( kivételt képeznek azon nagyon ritka esetek,amikor valaki a banánra allergiás,illetve latex allergiaként ezt más allergén megléte kiválthatja,mint keresztreakciót. Pl. nyírfa pollen.)


Tartósabb jóllakottság éhezés nélkül: Amikor az RS tartalmú YUNGAS gluténmentes zöldbanán lisztet használjuk a finomított vagy teljes kiőrlésű egyéb lisztek helyett, a magas rosttartalom miatt sokkal lassabb a felszívódás, és kevesebb kalória bejuttatásával sem alakulhat ki éhségérzet. Illetve sokára jelentkezhet újból. Példaként, a szinte azonnal emészthető fehér kenyérrel szemben, az RS-ben gazdag ételek emészthetősége  hosszabb időt vesz igénybe. Ennek eredménye lehet a tartósabb jóllakottsági érzés.

 

 Omega3 zsírsavképződés: A zöldbanán lisztben található rezisztens keményítők a vastagbélben savakra bomlanak. Ilyenek például a 3 telítetlen kettős kötéssel rendelkező zsírsavak, az alfa-liponsav vagy a hosszú láncú, 5-6 telítetlen kettős kötést tartalmazó eikozapentaén sav (EPA) és dokozahexaén sav (DHA), közismert nevükön az omega3 zsírsavak.  

 

 Kálium,magnézium,és vas forrás: A kálium hozzájárul a normál izomműködéshez,és részt vesz a normál vérnyomás fenntartásában. A magnézium hozzájárul a normál izomműködéshez,és szerepet játszik a normál fehérje szintézisben. A vas részt vesz a normál  energiatermelő anyagcsere folyamatokban.

 

 Butirát a vastagbél flóráért: A kutatási eredmények szerint a butirát fontos szerepet kap a vastagbél optimális flórája fenntartásának érdekében, gyulladás ellenes képességével. A rezisztens keményítők hozzájárulhatnak a butirát képzéshez. Bővebben…


Sokoldalúság a gluténtartalmú alapanyagok helyettesítésére: A zöldbanán és az abból származó termékek használata érdekes alternatívája lehet a búzának vagy a gluténtartalmú ételek helyettesítésének. A kiválogatott banán lehetséges alkalmazásai lehetnek a liszt előállítás, vagy a banánpép előállítás. Azontúl, a zöldbanánt fel lehet használni biomassza, banánhéj liszt előállítására is. Bővebben…


Ígéretes kutatási eredmények a 2-es típusú diabétesz terén: Az RS tartalmú élelmi anyagok lassan emésztődnek meg,ill.lassan szívódnak fel,ezáltal a vér glukóz szintje is  alacsony és stabil maradhat. Bővebben…


Magas rosttartalom:  Az élelmi rost nem „tápanyag”,mégis fontos összetevője az étendünknek. Felszívódás nélkül halad át a vékonybélen,majd a vastagbélbe érve fermentálódik.


Felhasznált irodalom:

Agama-Acevedo, E., Isla-Hernandez, J., Osorio-Diaz, P., Rendon-Villalobos, R., Utrilla-Coello, R., Angulo, O., & Bello-Perez, L. (2009). Pasta with unripe banana flour: Physical, texture, and preference study. Journal of Food Science, 74(6), 263.

Fuentes-Zaragoza, E., Riquelme-Navarrete, M. J., Sanchez-Zapata, E., & Perez-Alvarez, J. A. (2010). Resistant starch as a functional ingredient: A review. Food Research International, 43, 931.

Hernandez-Nava, R. G., Berrios, D., Pan, J., Osorio-Diaz, P., & Bello-Perez, L. A. (2009). Development and characterization of spaghetti with high resistant starch content supplemented with banana starch. Food Science and Technology International, 15, 73.

Ian L. Brown. (2004). Applications and uses of resistant starch. Journal of AOAC International, 87(3), 727.

Ovando-Martinez, M., Sayago-Ayerdi, S., Agama-Acevedo, E., Goni, I., & Bello-Perez, L. (2009). Unripe banana flour as an ingredient to increase the undigestible carbohydrates of pasta. Food Chemistry, 113, 121.

Penn-Marshall, M., Holtzman, G., & Barbeau, W. (2010). African Americans may have to consume more than 12 grams a day of resistant starch to lower their risk for type 2 diabetes. Journal of Medicinal Food, 13(4), 999.

Ragupathy, P, Ramakrishna, B S. Oommen, S P. Ahmed, M S. Priyaa, G. Dziura, J. Young, G P. Binder, H J. (2006). Amylase-resistant starch as adjunct to oral rehydration therapy in children with diarrhea. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition, 42(4), 362.

Sharma, A., Baljeet, S., & Ritka. (2008). Resistant starch: Physiological roles and food applications. Food Review International, 24, 193.

Topping, D., Bajka, B., Bird, A., Clarke, J., Cobiac, L., Conlon, M., . . . Toden, S. (2008). Resistant starches as a vehicle for delivering health benefits to the large human bowel. Microbial Ecology in Health and Disease, 20, 103.

Yungas zöldbanán liszt kedvező áron. Rendeljen most!