Datolyás Yungas karamelltorta (20 cm átmérő)
Hozzávalók a tésztához:
30 db (kb. 200 gramm) magozott datolya + a díszítéshez
2 tk szódabikarbóna
1 db citrom friss reszelt héja és leve
10 ek kókuszreszelék
2 ek zsír
2 tojás
3 ek kókuszkrém (pl. Cocomas sűrítmény)
1 teáskanál vanília őrlemény vagy esszencia
3 ek Yungas zöldbanánliszt
kb. 100 ml víz
Hozzávalók a karamell öntethez:
250 ml kókuszkrém
1 tk méz/kókuszvirágcukor
2 ek zsír
1 teáskanál vanília őrlemény vagy esszencia
1 késhegynyi útifűmaghéj
Torta elkészítése:
- Melegítsük elő a sütőt 180C-ra,majd zsírozzunk ki egy kb. 20 cm átmérőjű kerek tortaformát, és szitáljuk meg kókuszliszttel, vagy őrölt kókuszreszelékkel.
- Aprítsuk fel, magozzuk ki a datolyát, adjuk hozzá a vizet, és kis lángon (100 ° C ) folyamatos kevergetés mellett főzzük kb.5 percig.
- Adjuk hozzá a szódabikarbónát, és keverjük tovább alaposan, majd ezt a mixet tegyük félre.
- Egy tálban verjük föl a kissé olvasztott zsírt, és a mézet, és keverjük egészen addig, amíg könnyű, és krémes nem lesz.
- Folytassuk a keverését, adjunk hozzá 1 tojást, és a vanília őrleményt-esszenciát.
- Most adjuk hozzá a lisztet, és a felfőzött datolya keveréket, végül a citrom levét, majd szintén jól keverjük össze.
- Öntsük a tésztakeverékünket az előre elkészített tortaformába, és tegyük az előmelegített sütőbe. Süssük 50 percig, illetve amíg aranybarna nem lesz. (Tűpróba!)
- 10 perc tortarácson való hűtés után vegyük ki a tortaformából a süteményünket.
Karamellszósz elkészítése:
Tegyük a kókuszkrémet, mézet/kókuszcukrot, zsírt és a vaníliát egy kis serpenyőbe, majd folyamatos keverés mellett főzzük egészen addig amíg a mártás kissé sűrűsödni kezd. (kb 7-8 perc) Ha szükséges, akkor az útifűmaghéjjal sűríthetjük tovább.
Datolyás zöldbanán tortánkat, a kész karamell öntettel, datolya szemekkel, friss gyümölccsel tálaljuk ízlés szerint.
Vélemény, hozzászólás?