Narancsos zöldbanán torta csokimázzal (30 cm átmérő)
Hozzávalók:
4 ek (púpos) Yungas zöldbanánliszt
1 ek méz
1 mkk só
6 ek zsír
1 evőkanál vanília őrlemény vagy esszencia
2 ek kókusztejszín
1 narancs héja finomra reszelve (lehetőség szerint BIO narancs)
4 ek frissen facsart bio narancslé
100gr jó minőségű étcsokoládé,vagy paleo étcsokoládé, apróra vágva
2 tk gluténmentes szódabikarbóna
1 db bio citrom héja és leve
1 tk lenmagliszt
Hozzávalók a csokoládé öntethez:
2 ek zsír
1-2 ek méz
2 ek (jó minőségű, pl. natur Holland) kakaó
2 evőkanál frissen facsart narancslé
Tortatészta elkészítése:
- Melegítsük elő a sütőt 170 C-ra légkeveréssel (ha nincs légkeverés funkció akkor 180 C–ra)
- Béleljünk ki egy 30cm átmérőjű torta tálcát, vagy pizza tálcát sütőpapírral.
- Egy nagy tálban keverjük össze a zöldbanánlisztet, a sót és a mézet, majd keverés közben szitáljuk bele a szódabikarbónát is. Ha ez megvan, szintén jól keverjük össze.
- Most pedig a többi (nedves ) alapanyagot adjuk hozzá a szárazhoz,a végén a reszelt narancshéjat, majd szintén jól keverjük össze. Legvégül pedig keverjük hozzá a citrom levét és az étcsokoládé darabkákat is.
- Öntsük a tésztát a sütőpapírral bélelt tálcánkra/tepsinkbe,ügyelve rá hogy mindenhol egyenletes legyen a tészta vastagsága, majd simítsuk el szép egyenesre a tetejét.
- Süssük az előmelegített sütőben 20-25 percig, vagy amíg enyhén aranybarna lesz a színe. Ezután pedig hagyjuk kihűlni teljesen.
- A tésztát ezután kiborítjuk,egy másik tálcára, majd a sütőpapírt finoman eltávolítjuk róla. Ezután visszafordítjuk a tálcára melyben kisült, és ezzel előkészítettük a csoki-öntethez.
- Most pedig készítsük el a csokoládé öntetet a leírtak szerint, és öntsük le több rétegben a tortatésztát. (miután az öntet a tortára ráhűl, érdemes többször felmelegítve megismételni a csoki-máz ráöntését a kókuszolaj visszadermedése miatt.) Narancsos zöldbanántortánkat tetszés szerint reszelt naranccsal, vagy friss gyümölccsel is díszíthetjük.
- Tapasztalatunk szerint a torta másnapra sokkal lágyabb, omlósabb lesz. Próbáljuk ki, teszteljük az esetleges különbséget.
Csokoládé öntet elkészítése:
A zsírt felolvasztjuk miután langyosra hűlt, hozzákeverjük a mézet és a kakaót, majd a narancslevet. Amennyiben kókuszzsírt használunk az öntethez, a visszadermedés után (kb. 20C alatt) szilárdabb állagú lesz a csoki-mázunk.
Vélemény, hozzászólás?